Τζεμπελίκος Ερρίκος

Ο κ. Ερρίκος Τζεμπελίκος είναι Νευρολόγος - Ψυχίατρος, Επίκουρος Καθηγητής Νευρολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών.

 

 


Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών  με βαθμό άριστα.  Yπηρέτησε στη διάρκεια της στρατιωτικής του Θητείας στο Παθολογικό και Νευρολογικό τμήμα του 404 ΓΣΝ και στη συνέχεια εργάστηκε για την ειδικότητα Νευρολογίας–Ψυχιατρικής στις Πανεπιστημιακές κλινικές του Αιγινήτειου Νοσοκομείου.
Υπηρέτησε για ένα χρόνο ως επιμελητής και ως διευθυντής ψυχίατρος στο Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων Τριπόλεως για την εκπλήρωση της ιατρικής υπηρεσίας υπαίθρου.
Εκπόνησε διδακτορική διατριβή σε θέμα μεταβολισμού νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο και ονομάστηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1974) με βαθμό άριστα. Δίδαξε τους φοιτητές της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών θέματα λειτουργίας του νευρικού συστήματος και νευροψυχοφαρμακολογίας.
Εργάσθηκε (1975 –1976) σαν συνεργάτης έρευνας στο εργαστήριο “Brain evolution and behavior” στο Εθνικό Ινστιτούτο για την Ψυχική Υγεία (ΝΙΜΗ) των ΗΠΑ στην Bethesda Μaryland και στο νοσοκομείο «Walter Reed» στην Washington D.C.
Άπο το 1976 έως και το 1979 ήταν ερευνητικός συνεργάτης(research associate) στο Νευροψυχιατρικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες (UCLA), στο Κέντρο για τη Διανοητική Καθυστέρηση  (MRC). Συμμετείχε σε πολλές μετεκπαιδευτικές κλινικές δραστηριότητες  του τμήματος, δίδαξε σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς σπουδαστές και πήρε μέρος σε σημαντικά ερευνητικά προγράμματα.
Εργασία σε μετεκπαιδευτική άδεια(1982) από το Πανεπιστήμιο Πατρών στο Τμήμα Νευρολογίας-Εργαστήριο Κλινικής Νευροφυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου στο Royal Free Hospital.
Από το 1980 εως και το 1998 εργάστηκε στη Νευρολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Πατρών,αρχικά σαν επιμελητής και λέκτορας και στη συνέχεια σαν Επίκουρος Καθηγητής Νευρολογίας και Κλινικής Νευροφυσιολογίας(1985) στον Τομέα Νευρολογίας – Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Δίδαξε σε φοιτητές και ειδικευόμενους ιατρούς  στην Ψυχιατρική και τη Νευρολογία πολλά κλινικά θέματα νευρολογίας, νευροψυχιατρικής και νευροψυχολογίας. Στο διάστημα 1983-1987 παράλληλα με την κλινική του απασχόληση οργάνωσε το εργαστήριο Κλινικής Νευροφυσιολογίας της Νευρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής και του Ψυχιατρικού Τομέα του Σισμανογλείου Γενικού Νοσοκομείου Αττικής (1987 έως και 2009).

Στην περίοδο 1993-2000 ήταν υπεύθυνος Ευρωπαικών Κοινοτικών Προγραμμάτων (Horizon Ι και ΙΙ),για την πρόληψη του κοινωνικού αποκλεισμού, ιδιαίτερα ατόμων που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές και αναπηρίες.Επίσης ήταν υπεύθυνος Ευρωπαικών Κοινοτικών Προγραμμάτων αγωγής υγείας του Υπουργείου Παιδείας σε σχέση με  την μελέτη και την πρόληψη ψυχολογικών προβλημάτων σε μαθητικούς πληθυσμούς.

Στην περίοδο 1996-2003 ήταν μέλος Επιτροπών του Υπουργείου Υγείας για την επεξεργασία των Προεδρικών Διαταγμάτων για την ακούσια Ψυχιατρική νοσηλεία και την έρευνα στην Ψυχιατρική, μέλος της Επιτροπής Ψυχικής Υγείας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας του Υπουργείου Υγείας,μέλος της επιτροπής Εθνικού Συνταγολογίου  και του Συμβουλίου Επιστημονικών Εγκρίσεων του ΕΟΦ και αναπληρωματικό μέλος της Εθνικού Συμβουλίου Μεταμοσχεύσεων.

Στην κλινική του δραστηριότητα στον Τομέα της Νευρολογίας και της Ψυχιατρικής ασχολήθηκε με θέματα κλινικής νευροφυσιολογίας, κυρίως του περιφερικού νευρικού συστήματος (στη μεσογειακή αναιμία στις τοξικές νευροπάθειες κ.α.), με τις διαταραχές του λόγου-αφασικά σύνδρομα,  τα άνοϊκα σύνδρομα, τις συναισθηματικές διαταραχές (φωτοθεραπεία στην εποχική καταθλιπτική διαταραχή, χρήση των αντιεπιληπτικών φαρμάκων σαν σταθεροποιητικών), τη χρήση ψυχοφαρμάκων στην κεφαλαλγία, τη νευροψυχοφαρμακολογία της συμβουλευτικής - διασυνδετικής ψυχιατρικής και  συμμετείχε σε κλινικές μελέτες  αντιψυχωσικών φαρμάκων κ.α.
Στην ερευνητική του δραστηριότητα ασχολήθηκε α) με θέματα μελέτης του μεταβολισμού των βιογενών αμινών και άλλων νευροδιαβιβαστών στη διάρκεια της ανάπτυξης του εγκεφάλου με νευροχημικές μεθόδους β) με προβλήματα διεγερσιμότητας του εγκεφαλικού φλοιού με ενδοκυττάριες νευροφυσιολογικές μεθόδους καταγραφής γ) με θέματα μελέτης του μεταβολισμού του νευρικού συστήματος στο σακχαρώδη διαβήτη και δ) με νευροφυσιολογική μελέτη της πειραματικής περιφερικής νευροπάθειας της οφειλόμενης σε ιούς.

Παρουσίασε πολλές ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και δημοσίευσε εργασίες σε έγκυρα ελληνικά και διεθνή περιοδικά (Materia Medica Greca, Experientia, Brain Research Bull, Journal of Neurological Sciences, Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry κ.α.).

Είναι μέλος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας, της Διεθνούς Ένωσης Ελλήνων Νευροεπιστημόνων, της Ελληνοαμερικανικής Ψυχιατρικής Ενωσης κ.α.